top of page
foto grot.png

Lantaarn

Ben je wel eens laat in de avond of 's nachts in het bos geweest? Het kan dan pikkedonker zijn! Zonder zaklamp zie je geen hand voor ogen en kun je de paden of bordjes niet goed zien.
Er zijn plekken in de natuur waar het zelfs overdag aardedonker is. Je kunt vast wel raden waar..... ja inderdaad in een grot bijvoorbeeld. Diep in een grot waar geen daglicht kan komen zien je zonder licht helemaal niets.

Heel vroeger waren er mensen die in grotten woonden. Zij versierden de grotten met mooie tekeningen. In Lascaux is zo'n plek. Nadat de grotten niet meer bewoond werden, wisten lange tijd niemand dat er mooie tekeningen in de grotten getekend waren, totdat mensen met zaklampen de grotten ingingen en de tekeningen ontdekten die op de muren geschilderd waren! Door met een zaklamp te schijnen zagen zij prachtige oude tekeningen van dieren en handen.

Tijdens de gastles gaan de leerlingen 'via' de grotten van Lascaux en de ontwikkeling van de allereerste fotocamera’s zelf als ontdekkingsreizigers aan de slag in het klaslokaal. De leerlingen timmeren hun eigen lamp, die gericht kan schijnen!

Vervolgens bedenken de leerlingen wat ze willen laten zien met de lamp: ze leren wat silhouetten zijn en tekenen en knippen of prikken deze uit. Daarna ‘schijnen’ de leerlingen met hun lamp beelden tevoorschijn! Samen ontdekken we hoe beelden kleiner en groter kunnen worden, en hoe we beelden samen kunnen laten bewegen.

fototoestel plaatje.png

Deze les sluit aan bij kerndoel 42 en 45 

  • De kinderen ervaren dat door het plaatsen van niet-lichtdoorlatende voorwerpen voor een lichtbron schaduw ontstaat.

  • Ze ervaren dat door het verplaatsen van de lichtbron de schaduw zich verplaatst en een andere vorm aanneemt.

  • Ze maken met hun handen of voorwerpen schaduwfiguren op een wand.

  • Hanteren hamer, timmeren.

Kerndoel 56

  • De kinderen laten zich door de kunstwerken die ze gezien hebben inspireren tot eigen beeldend werk.

Kerndoel 54

  • Onderwerpen uit wereldoriëntatie als inspiratiebron voor beeldend werk.

  • De kinderen maken beeldende werkstukken op basis van waarneming, beleving en ervaring, bijvoorbeeld een verhaal dat wordt verteld, afbeeldingen en voorwerpen die worden getoond.

  • De kinderen verkennen en onderzoeken binnen de context van het onderwerp de mogelijkheden van beeldaspecten kleur, ruimte en vorm.

 

In deze les maken de leerlingen hun eigen lamp: door timmeren en construeren maken ze een houten lamp die het licht goed richt.

Ook maken ze een silhouet; de leerlingen leren de omtrek van een vorm vinden en deze, met hun zelf getimmerde zaklamp te projecteren.

siluetten.png
bottom of page